Paspoorten en identiteitskaarten vanaf augustus 2021 voorzien van QR-code

Paspoorten en identiteitskaarten worden vanaf 2 augustus 2021 op de achterkant voorzien van een QR-code, meldt staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil het zichtbare burgerservicenummer (BSN) verwijderen uit het deel van de voorkant van de identiteitsdocumenten, dat door computers kan worden uitgelezen. Door het nummer op de voorkant te verwijderen en te vervangen door een QR-code, moet identiteitsfraude voorkomen worden.

De QR-code wordt toegevoegd aan de achterkant van de identiteitskaart en de plastic identiteitspagina van een paspoort. Ook het BSN blijft op de achterkant zichtbaar, omdat burgers het op die manier makkelijk kunnen raadplegen of controleren.

Dat is ook de reden dat het BSN achter de QR-code niet wordt versleuteld, schrijft Knops. “Om de QR-code te kunnen scannen, moet iemand het document in handen hebben. Omdat daarop ook het BSN zelf vermeld staat, is het niet zinvol om te verhinderen dat de QR-code uitgelezen kan worden.”

BSN gevoelig voor fraude bij kopie paspoort

Het burgerservicenummer, dat bedoeld is voor communicatie tussen de overheid en de burger, wordt vaak meegeleverd als mensen een kopie van hun identiteitsdocument afgeven.

In veel gevallen gebeurt dat onrechtmatig, omdat slechts enkele organisaties om een kopie van het document mogen vragen. Om fraude te voorkomen, adviseert de overheid mensen die een kopie afstaan om het BSN weg te lakken.

In maart werd bekend dat de privacytoezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens, een onderzoek zou uitvoeren naar de wens om het BSN te vervangen door een QR-code. Daaruit is naar voren gekomen dat de wens van het kabinet geen problemen met zich meebrengt, schrijft Knops.

Met de maatregel wordt het BSN ook verwijderd uit de chip die in identiteitskaarten en paspoorten te vinden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *