VS geeft Turkije de vrije hand in noorden Syrië

De Amerikaanse regering geeft Turkije de vrije hand bij een militaire operatie tegen Koerdische strijders in het noordoosten van Syrië. Amerikaanse troepen daar trekken zich terug, meldt het Witte Huis. Daar ging een telefoongesprek tussen president Trump en de Turkse president Erdogan aan vooraf.

De door de Koerden gedomineerde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zeggen dat de Amerikanen hun verplichtingen niet nakomen en dat de terugtrekking al is begonnen. De SDF-leiding zegt ook dat ze zich “zonder twijfel” tegen de Turken zullen verdedigen.

Het gebied aan de grens met Turkije werd de afgelopen jaren door Koerdische strijders, met steun van de de VS, op IS heroverd. Er zouden nu nog zo’n 100 tot 150 Amerikanen in het gebied verblijven. Wanneer de Turkse militaire operatie begint, is niet duidelijk, maar het zou “snel” zijn.

De Turkse president Erdogan wil de Koerdische strijders, die hij beschouwt als terroristen, verdrijven. Hij zegt dat ze samenwerken met Koerdische terreurorganisatie PKK die actief is in Oost-Turkije.

Verder wil hij ten oosten van de Eufraat een ‘veilig gebied’ creëren voor 2 tot 3 miljoen Syrische vluchtelingen. De plannen daartoe zijn in een vergevorderd stadium. Turkije wil daar huizen bouwen. “Dat is een enorme operatie”.

Turkije wordt nu ook verantwoordelijk voor de duizenden IS-strijders en hun gezinnen die in Koerdische kampen worden vastgehouden. Daar zitten ook IS’ers bij die uit West-Europa komen.

“De Amerikaanse regering heeft Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen met klem gevraagd hun strijders terug te halen, maar ze hebben dat geweigerd”, staat in een verklaring die door het Witte Huis is verspreid. Bij die Europese landen hoort ook Nederland. De VS weigert de kosten voor deze kampen nog langer voor zijn rekening te nemen.
Koerswijziging

The New York Times spreekt van een grote koerswijziging in het Amerikaanse militaire beleid. Trumps besluit zou in strijd zijn met adviezen van zijn ministerie van Defensie en ministerie van Buitenlandse Zaken. Die zouden geadviseerd hebben om met een beperkt aantal Amerikaanse militairen in het gebied aanwezig te blijven.

De Amerikanen trekken zich niet volledig terug uit Syrië. In de verklaring van het Witte Huis staat dat er geen Amerikaanse strijdkrachten meer zullen zijn in de “onmiddellijke omgeving” van het gebied waar Turkije nu kan binnentrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *